Kredieten bij de belastingaangifte van jouw klant

Zo bied je pro-actief een slimme oplossing voor je klant

Als je je klanten helpt met hun aangifte inkomstenbelasting, is de kans groot dat je te maken krijgt met leningen en kredietfaciliteiten. Het verschil tussen bezittingen en schulden wordt namelijk belast in box 3, boven de vrijstelling. Wanneer je samen met je klant aan de administratie werkt, is het slim om direct de kenmerken van de kredieten die je tegenkomt in kaart te brengen. Verzamel het actuele saldo, de rente en de maandlast. Mogelijk is het voor je klant beter om alle leningen samen te voegen in één overzichtelijke nieuwe lening. Dit kan de volgende voordelen opleveren:

  • Met een lagere rente, los je sneller af en ben je eerder schuldenvrij
  • Door het samenvoegen naar 1 lening heeft je klant meer overzicht en dat geeft rust
  • Het stapelen van kredieten kan een forse maandelijkse verplichting tot gevolg hebben. Door samen te voegen kan maandelijks meer ruimte ontstaan voor andere zaken

 

Rekenvoorbeeld

Stel jouw klant heeft de volgende kredietfaciliteiten:

  • Creditcardschuld van €4.500, een rente van 12% en een maandtermijn van €135
  • Verzendhuiskrediet van €5.500, een rente van 12% en een maandtermijn van €110
  • Persoonlijke lening van €12.500, een rente van 7,8% en een maandtermijn van €238

Jouw klant heeft in totaal dus nog €22.500 schuld en hij betaalt daar maandelijks €483 aan. Wanneer hij niets doet en op deze wijze af blijft lossen, zijn zijn totale kosten €28.467.

Wanneer deze leningen worden samengevoegd in een persoonlijke lening van €22.500 tegen een rente van 6,2%, dan kan met behoud van dezelfde maandlast het volgende voordeel gerealiseerd worden:

  • Klant betaalt in totaal €2.868 minder terug
  • Klant is 17 maanden eerder schuldenvrij

 

Bereken het oversluitvoordeel in de kredietmodule

In de kredietmodule bereken je gemakkelijk en snel het oversluitvoordeel van jouw klant. Meer over het berekenen van het oversluitvoordeel in de kredietmodule, lees je hier.

 

Voorbespreken of even sparren over een dossier

Maak gebruik van de expertise van onze kredietspecialisten. Zij gaan graag met jou in gesprek over de haalbaarheid van het dossier van jouw klant. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur op:

088 – 828 22 88